Transpordiettevõtted eksperimenteerivad: grammide kaupa kütuse säästmine annab muljet avaldava kokkuhoiu

Iveco
Raskeveok Iveco S-WAY.Foto: Iveco

Ühe liitri kütuse säästmine ei pruugi tunduda oluline inimesele, kes sõidab iga päev töö ja kodu vahet. Rahakotti jäänud paar lisaeurot ei pruugi olla piisavalt tugev stiimul sõiduharjumuste muutmiseks. Perspektiiv muutub aga järsult, kui tegemist on raskete tarbesõidukitega, mis sõidavad aastas miljoneid kilomeetreid.

Pidev püüdlus kütusesäästlikkuse poole

Euroopa Autotootjate Assotsiatsiooni (ACEA) andmetel liigub Euroopa Liidu teedel 6,2 miljonit veokit, transportides 77 protsenti kõigist maismaal liikuvatest kaupadest. Paarisaja grammi jagu vähenenud kütusekulu päevas veoki kohta toob kaasa märkimisväärse kokkuhoiu.

„Eesti turgu ei maksa alahinnata – geograafilise asukoha poolest on Eesti oluline Põhja- ja Ida-Euroopat ühendav värav ja nii on see transpordiettevõtetele hea koht tegutsemiseks,” nendib Iveco Balti riikide juht Ernestas Jakubonis. „Arvestades kütusesäästlikkuse olulisust pikamaatranspordi sektoris, võivad katse tulemused oluliselt kaasa aidata tegevuse optimeerimisele piirkonnas.”

Pole üllatav, et raskeveokite tootjad otsivad pidevalt võimalusi ka kõige moodsamate mootorite kütusekulu vähendamiseks. Selle saavutamiseks rakendatakse pidevalt kaasaegseid tehnoloogiaid, kuid eksperdid nõustuvad, et olulised võtmed on endiselt autojuhtide kätes. Seetõttu on iga uut või täiustatud süsteemi kõige parem testida reaalsetes tingimustes – sellised testid võimaldavad koguda väärtuslikke andmeid edasiseks analüüsiks, aga ka autojuhtidel paremini kohaneda veokite üha arenevate võimalustega.

Erinevad meediaväljaanded viivad igal aastal läbi võrdlusteste, et näha, kui palju on insenerid oma loomingut täiustanud. Kuid ka tootjad ise viivad läbi erinevaid katseid ja püüavad oma täiustusi võimalikult realistlikes tingimustes analüüsida. Üks parimaid viise on sõiduk kliendi autoparkides „tööle võtta”.

Täpselt seda tüüpi eksperiment viidi tänavu läbi Leedu ühes suurimas transpordi- ja logistikaettevõttes Vlantana. Ettevõttel oli võimalus katsetada Iveco S-WAY Fuel Hero veokit ja analüüsida nii saadud andmeid kolme kuu jooksul.

Eksperimendis kasutatud Iveco S-WAY Fuel Hero veok. Foto: Iveco

Ettevõtte Vlantana juht Žilvinas Dagys ütleb, et ettevõttes töötab järjepidevalt umbes 2000 autojuhti, kes jagavad sama igapäevast eesmärki – minimeerida kütusekulu ja CO2 heitkoguseid. Fuel Hero soorituse kontrollimiseks võrdles ettevõte seda teise tootja veokiga.

„Veok sõitis Leedu ja Itaalia vahet kolm kuud. Valisime konkreetselt selle marsruudi, kuna sõidame seda pidevalt täislastis veokiga, juhid vahetuvad pidevalt ja veok ei peatu praktiliselt kunagi. Tahtsime jälgida nii kütusekulu kui ka veoki vastupidavusnäitajad,” selgitab spetsialist.

Tema sõnul sõitis samal marsruudil ka teise tootja veok, mistõttu oli ettevõtte esindajatel suurepärane võimalus võrrelda sarnastes tingimustes töötavate sõidukite jõudlusnäitajaid.

„Arvud ise on muidugi suhtelised, sest tegelikud töötingimused võivad iga kord erineda, erineda võib ka autojuhtide käitumine, nii et täiesti täpseks võrdluseks oleks vaja simulaatorit. Aga see oli siiski väärtuslik kogemus, mis võimaldab vaata, kuidas kõik praktikas välja näeb,“ märgib Dagys.

Vähem tüli

Autoeksperdi sõnul jätsid saavutatud tulemused ettevõtte esindajatele hea mulje.

“Kokku sõideti 78 000 kilomeetrit ja keskmine kütusekulu ulatus 25,42 liitrini 100 km kohta, kui veose ja sõiduki keskmine kaal koos ulatus 34,38 tonnini. Meile on iga kümnendik liitrit kütusesäästu väga märkimisväärne ja meie arvutuste kohaselt võinuks kulu olla ligi poole liitri võrra väiksem sõltuvalt autojuhtide tegevusest. Seega tegime üksikasjaliku analüüsi ja andsime neile nõu,” muigab Vlantanase esindaja.

Kütusesäästu esmaste teguritena toob ekspert välja Iveco veoki tõhusa ökonoomse sõidurežiimi ja hästi kalibreeritud autopiloodi. Tänu juhiabisüsteemidele suudab süsteem skaneerida teereljeefi mitu kilomeetrit ettepoole ning valida optimaalse pöördemomendi säilitamiseks õigel hetkel sobivaima sõidukiiruse ja käigu.

Eksperdi sõnul ei saa juhid Itaalia tootja mudelis võrreldes teiste kaubamärkide veoautodega säästlikku sõidurežiimi käsitsi välja lülitada, seega viis S-WAY Fuel Hero läbi kogu katse selles režiimis. Sõiduki kiirus oli piiratud 85 km/h, mistõttu said autojuhid kiiremini sõita allamäge.

„Meile väga meeldis see aspekt. Teiste markide sõidukite puhul on selle režiimi kasutamine jäetud juhi otsustada. Isegi meie testi ajal ei sõitnud teise firma veok alati ökorežiimil. Seetõttu saime testi ajal hästi hinnata, miks kütusekulu on eri etappidel erinev,“ kinnitab Dagys.

Tema sõnul kasutasid autojuhid autopilooti palju ning andmeanalüüs näitas märgatavat mõju kütusekulu vähendamisele. Ettevõtte analüüsisüsteemis, mis hindab muude tegurite hulgas ka autojuhi sõidukäitumist, oli selle kriteeriumi skoor eriti kõrge ökonoomse sõidurežiimi sisselülitamisel.

„See tähendab, et autojuhid peavad meie ettevõtte nõuete täitmiseks vähem ise pingutama,” selgitab spetsialist.

Andmed on kasulikud kõigile

Katses kasutatud Iveco S-WAY on varustatud 13-liitrise mootoriga, mis toodab 490 hobujõudu ja annab maksimaalseks pöördemomendiks 2300 Nm. See on kalibreeritud silmas pidades kütusesäästlikkust maanteedel sõites. Hi-Cruise püsikiiruse reguleerimise süsteem, mis töötab globaalsel positsioneerimissüsteemil, hõlbustab optimaalset käiguvalikut künklikul maastikul ja maksimeerib sõiduki inertsi ärakasutamist.

Süsteemid piiravad tarbetut energiakasutust selliste lahendustega nagu õhukompressori, generaatori või roolivõimendi pumpade kasutamine ainult vajaduse korral. Dagise sõnul tõi katse esile ka mootori kütusesäästlikkuse tühikäigul.

„Näiteks kui auto seisab ja mootorit kasutatakse tühikäigul, siis süsteem lülitab selle automaatselt välja. Võrdluseks võib tuua, et teise veoki kütusekulu tühikäigul oli samal perioodil 26 liitrit kõrgem,” ütleb ettevõtte esindaja.

Vaade Iveco S-WAY kabiini. Foto: Iveco

Veel märkis ta, et kui veok seisab ja autojuht puhkab, lülitub peaaku automaatselt lahti. See pikendab aku eluiga ja vähendab aku tühjenemist, vähendades seeläbi mootori koormust ja tagades väiksema kütusekulu, kui sõiduk töötab tühikäigul.

„Autojuhid hindasid kõrgelt käigukasti sooritust, eriti sujuvat käiguvahetust. Samuti tunnustasid nad suurepärast esitulede valgust ja juhiistme erakordset mugavust. See aspekt on juhi töös väga oluline,” toob ekspert välja.

Dagise sõnul arvestatakse eksperimendi tulemusi autojuhtide edasisel koolitamisel ja säästliku sõidu kujundamisel. Kütusekulu vähendamine on ettevõtte jaoks ülioluline mitte ainult kulude kokkuhoiu, vaid ka süsinikdioksiidi heitkoguste piiramiseks.

Kogutud andmed on kasulikud nii transpordiettevõttele kui ka võimaldavad tootjal oma süsteeme tõhususe suurendamiseks veelgi täiustada.

Märksõnad: , , ,