Suur lugu

1000-eurosed autod: kelle vanur tarbib pikal maanteesõidul kõige vähem kütust?

Autosportlasi ja aasta autot autasustati Tartus ERM-is, seega seadsime meiegi oma säästuautod väärikalt pildile. Fotod: Pille Russi, Geenius Meedia

Tartus toimus jaanuari lõpus parimate autosportlaste autasustamine ja välja kuulutati ka Eesti aasta auto. Kuna me kõik kuulusime žüriisse, saabusime stiilselt kohale ning ­valisime ühtlasi parima 1000-eurose pikemaks reisiks.

Geeniuse tellijale

Rubriiki toetab

Kõik katseautod on saanud iseseisvalt tublisti maanteekilomeetreid mõõta, aga üheskoos ja akadeemiliselt polnud me veel roadtrip’il käinud. Et reisil oleks ka mõõdetav tulemus, otsustasime karmil rohepöördeajastul leida vastuse olulisele küsimusele: milline auto võtab kõige vähem kütust?

Isegi rohepöördeta on see tavaliselt kolmas küsimus, mida värskelt autoomanikult küsitakse. Kohe teemade „Kui palju võimsust on?” ja „Mis maksis?” järel. Keskmist kulu targa kompuutri abil näitab loomulikult ainult Volvo, aga kes seda vana raali ikka enam usaldab. Tulemused saime ikka vanal kindlal paagimeetodil. See tähendab, et Neste Jüri tanklas pani igaüks paagi täis ning Tallinna naastes samuti. Siis tegime keerulised matemaatilised tehted, kus teguriteks on kilomeetrid ja kulutatud kütus, ning saimegi vastuse kätte!

Et sõit natukenegi huvitavam oleks, keerasime juba Kose kandis peateelt maha ja otsustasime sõita eelmist Tartu maanteed ehk uute neljarajaliste eelseid radu. Kose, Ardu, Anna ja Mäo. Vanaks Tartu maanteeks seda nimetada ei saa, sest üks seda nime kandev tee juba eksisteerib, on veel iidsem ja ulatub tegelikult ainult Ülemistelt Assakuni, aga austusest ajaloo vastu jätame selle tiitli sinna.

See lugu on Geeniuse ja PRO tellijatele.

Logi sisse või vormista tellimus hinnaga 1 € kuu:

Tutvumishind!

Geeniuse tellimus

  • Ligipääs seitsme Geeniuse portaali kõikidele artiklitele.
  • Ajakirjade Autoleht, Autoleht Ekstra ja Digi artiklite lugemisõigus veebis.

8.99 € 1 € / kuu

Maksad esimesel kuul 1 €. Prooviperioodi järel jätkub tellimus hinnaga 8,99 € kuus. Soodushinnaga pakkumist saad kasutada ühe korra. See on automaatselt pikenev püsitellimus, mille saad igal ajal tühistada. Palun kontrolli enne tellimuse vormistamist enda e-postkastist, kas oled varem saanud Geeniuse aadressilt automaatkirja varasema tellimuse aktiveerimise kohta. Juhul kui kasutad tellimuse vormistamiseks mobiilimakset, lisandub hinnale 0,32€ teenustasu.

Tellimus ei sisalda tehnoloogiaprofessionaalidele suunatud DigiPRO ega investeerimisportaali Rikas Geenius artikleid. PRO tellimiseks klõpsa siia.

Tellija andmed

Sellise registrikoodiga ettevõtet ei leitud
Sisesta korrektne e-maili aadress
Sisesta korrektne mobiiltelefoninumber
Paroolid ei kattu
Tellimiseks nõustuge veebilehe kasutustingimustega
Maksan pangakaardiga Logi sisse
Sisesta SMS'ga saabunud PIN-kood

Soovid maksta arvega, teha hulgitellimuse või otsid teistsugust tellimust? Kõik tellimisvõimalused leiad siit.

See lugu ilmus ajakirjas Autoleht nr 3, veebruar 2023

Kõik selle ajakirja lood

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal reedel

Telli Autogeeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal reedel uudiskirja, kuhu on valitud Autogeeniuse nädala parimad lood, mida saad nädalavahetusel rahulikult lugeda.